isletmeciler.org - işletme öğrencilerinin kantini

Tam Versiyon: C. Bayar Üniversitesi - Mikro İktisat Soruları
Şu anda tam olmayan bir versiyonun içeriğine bakıyorsunuz. Tam versiyon'a bakınız.
Hoca: Yrd. Doç. Dr. Coşkun Çılbant

2009 Vize Soruları

- 30 puanlık boşluk doldurma. Boşluklar her soruda 2 tane ve 2sinide doğru yapmak zorundasınız. Yani birini yaptım 1 puan aldım yok.
- 20 puanlık yay elastikiyeti ve elastikiyet'in 3 tanımı birden
- Kısa dönem tüketim eğrisi
- Mal fiyatlarından biri azalırken diğerinin artması

Son iki soruda şekiller istiyordu.
okulda iken en nefret ettiğim dersti ancak o kadar faydalı bilgiler veren bir dersmişki mezun olduktan sonra sevmeye başladım Smile

soruları tam anlayamadım ancak en son soruya bir yorum yapmak gerekirse, bir malın fiyatının artarken diğeri de artıyorsa bu mal tamamlayıcı mal demektir (kanımca).Çünkü tamamlayıcı mal biri olmadan diğeri hiç bir halta yaramayan mal demektir.Adı üstünde mal işteSmile

Ama bu her zaman geçerli olan bir şey değildir.Okuldada bu örneği vermiştim mesela benzin olmadan araba bir işe yaramaz.İkisi birbirine tamamlayıcı maldır.Ancak ekonomi hiç bir zaman dün söylenenin bugün doğru olacağını yarın için iddia edemessinSmile Bu bir iktisatçı sözüdür bu arada Smile Yani demek istediğim benzin fiyatının sürekli artması belli bir seviyeden sonra insanların araba almaktan vazgeçmesine ve araba fiyatlarının insanların alması için mecburen aşağı düşmesi anlamına getirecektir.Tabi o zaman şu olay ortaya çıkıyor benzin yoksa tüp var yani ikame mal kavramı ortaya çıkıyor.Fakat bize iktisat dersi veren hocaların anlayamadığı bir şey vardı ekonomi derste kitapta anlatıldığı gibi olsa idi krizler neden çıksın.Bence soru da olayın mantığıda tamamen kitap litaratüründe sınırlı kalmış....
azalan verimler yasası
kısa tüketici dengesi
tam rekabet piyasasında aşırı kar
elastikiyet sorusu(çarpraz elastikiyet)
boşluk doldurma

Önceki yıl final soruları
Önceki yıl büt soruları:

1- 4 tane bosluk doldurmali soru varmis. bosluklara koyacagimiz kelimeler siklar halinde verilmis.
2-fiyatlar sabit teknoloji degisken olan grafik(iktisat 2 deki firma genisleme yolu grafigi)
3-tam rekabet piyasasinda denge
4-es urun ve maliyet cizgisi ikisini bir soruda sormus 4 sikki varmis sanirim ve 20 puanmis
ya sizde bütte varmış ... birde okulumu sevmiyorum diyorsun...bizde bütte yoktu...geçtin geçtin yoksa bittin...
Büt varda bir şeye yaramıyor ki Big Grin
sorun başka yerlerde yani ... anladın sen onu Big GrinBig GrinBig GrinBig Grin
alınma ha tamamen samimi ve duygusal Big Grin
2010 final:
- Giffen paradoksunu açıklayınız ve şekillerle gösteriniz.
- Harcama, teknoloji, ürün fiyatları sabitken, üretimin maksimum olduğu grafiği çizerek açıklayınız
- Tam rekabet piyasasında, firmanın zarar etme durumlarını çift grafik ile göster.
- Marjinal fayda ile ortalama fayda arasındaki ilişki. Grafikle açıkla.
- Gelir tüketim eğrisi ve GTE'nin, X malına yaklaşması.
- Azalan verimler yasası
- Tam rekabet durumunda, firmanın zarar etmesine rağmen, üretimi durdurmaması durumu.
2011 Not Yükseltme Sınavı

- Giffen yasası nedir, özellikleri ve grafiklerle açıklayınız.
- Firmanın zarar etmesi fakat üretimi durdurmaması durumunu grafiklerle açıklayınız. (Zarar minimizasyonu)
- Uzun dönem firma genişleme yolu. (Uzun dönemde üretim maksimizasyonu)
- Elastikiyetle ilgili hem sayısal hem yorumsal sorular.
- Boşluk doldurma soruları.
Referans URL
diziler