![[Resim: iu_diploma.jpg]](http://www.asut.net/images/iu_diploma.jpg)
Ever sice en iyi işletme bölümü üniversitesi neresi?
İşletme okumak isteyen bir kişi, en iyi işletme eğitimini nerede alır size göre?
Bu kıyası aslında özel ve devlet olarak ayrı ayrı sınıflandırmak lazım.
Bence özelde en iyi İşletme eğitimi; Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Üniversitesi - TOBB Üniversitesi. Özel üniversiteler içerisinde.
Devlette ise; bilmiyorum açıkçası. Şimdi klişe olmasını istemiyorum, Boğaziçi yada Bilkent diyerek. En iyisi hangisi acaba?
Bİr kere şunu unutmayın...Üniversitenin artık çok fazla etkisi yok...Çünkü bugün isimsiz dediğiniz bir çok üniversitenin öğretim görevlilileri zamanında o büyük üniversitelerden çıkmış kadro muhabbetinden dolayı yükselme kolaylığı için diğer isimsiz üniversitelerde dir.
Gelelim hangisi iyi üniversitedir.Bİr kere ben mezun olduğum üniversite bakımından odtü, bilkent mezunu ile yarışırmıyım evet yarışırım.Bana anlatılan konu ile ona anlatılan konu aynı.Uygulamalı bir bölüm okumuyorsunuz.Yani bir mühendislik yada tıp değil.İş sizin kendinizi ne kadar geliştirdiğinizle alakalı.Ben bir mülakatta hacettepe mezunu ile kafa kafaya geldim ve mülakatta bir soru sordular kızın verdiği cevaptan sonra kıza direk siz gerçekten hacettepe mezunumusunuz diyerek şaşkınlıkla soru sordular....
Sosyal bilim okuyan birisi kalkıpta bana ben istanbul mezunuyum derse iki lafım olur
1.hacı kaç kere kampuse uğradın
2.hacı madem istanbul mezunusun benden farklı ne biliyorsun
neden peki? Öncelikle daha öncede söylediğim gibi konu bellidir kaynaklar değilşiktir.Uygulamalı bölüm olsa tamam derim labrotuvar durumu var, arazi durumu var bunun mesleğe yansıtılacak durumu var varda var.... o zaman odtü yü , bilkenti karşılaştırırırım.
Olay kişide biter.Sizin cv nizde ne kadar çok iş tecrübesi ne kadar çok kişisel gelişim ve ne kadar çok mesleki bilgi var ise o kadar kişiyi sollarsınız.Ne yani adam iş tecrübesi edinecek,kendini çok iyi geliştirecek, mesleki eğitimler almış olacak , ne bilim bilgisayar bilecek yabancı dil bilecek eee sonra sen X üniverstiesi mezunusun dicekler ama diğer taraftan sırf adam bilkent mezunu diyerek cv si bomboş sadece mezun olduğu okulda bilkent yazıyor diyerek diğer kişiyi işe alacaklar.... Yok arkadaşlar öyle bir şey....
Bugün en basitinden bilkent i bitirip "babacan işletme nedir " diye soru sorsan sana alık alık bakan ben yüzlerce mezun gördüm...Ama erzurumdan mezun olmuş olup oturduğu yerde sana fizibilite raporu çıkartabilen kişilerde gördüm....
O yüzden büyük üniversteleri talep etmek eğer sadece ortamından dolayı ise bişe demem sizde haklısınız nitekim doğru hayata bir defa geliyorsunuz eğlenmek hakkınız

ama emin olun 4 sene sonra hepsi bitiyor ...

istanbul üni,bğaiçi,tobb,kültür,bilgi,koç,sabancı
(04-11-2010 05:35 PM)profdr demiş ki [ -> ]istanbul üni,bğaiçi,tobb,kültür,bilgi,koç,sabancı
İstanbul Kültür Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi'nden önce gelen bir çok üniversite var.
siyasal.Namı değer mekteb-i mülkiye-i şahane.
Hemen hemen tüm üniversiterde aynı eğitim veriliyor. Hatta iyi diye kabul ettiğimiz birçok üniversitede işin ehli olan akademisyenler yerine asistanları derslere giriyor. Onun için artık iyi-kötü üniversite ayırımı yapmak zor. Bundan dolayı özellikle biz işletmeciler için en iyi üniversite bize kattığı değeri en iyi aldığımız ve üzerine kendi çabalarımızı bir o kadar koyduğumuz üniversitedir.
Not: Dİl konusunda her üniversiteyi aynı oranda kabul ederek düşüncelerimi belirttim.
Artık bence işletme eğitimi dünyanın heryerinde aynı şekilde veriliyor. Örneğin Bir muhasebe dersi nekadar farklı anlatılabilirki veya bir finans dersi. Burada önemli olan üniversitelerin sağlayacağı imkanlar. Bence Türkiyede işletme açısından eniyi imkanı TOBB ETU ve İzmir Ekonomi Üniversitesi(ieü) sağlıyor. Bu üniversiteler Ticaret odaları ile direkt olarak bağlantılı olduğu için öğrencilerine hem staj olanağı hemde iş imkanı sağlıyor. Örneğin İzmir Ekonomi Üniveristesi işletme bölümü öğrencileri için opsiyonlu perakende yönetimi programı sunarak öğrencilerine iş garantisi veriyor. Ayrıntılı bilgi için
http://stdhomes.ieu.edu.tr/~gurkutberet/index.php linkden ulaşabilirsiniz. TOBB ETU içinde google da ortak eğitim programı olarak araştırma yaparsanız pekçok bilgi elde etmiş olursunuz.
TOBB için katılıyorum, gerçekten çok iyi. Ama İzmir Ekonomi üniversitesi'nin pek de bir numarası yok. Ayrıca her yerde aynı veriliyora da katılmıyorum. Muhasebeyi her yerde aynı verebilirsiniz diyelim Üretim dersinde, Yöneylem dersinde aynı şeyi bekleyemezsiniz. Her yerde aynı diye de birşey zaten doğru değil. Bugün ünlü şirketlerin yöneticilerine bakarsanız Boğaziçi İşletme, Bilkent İşletme mezunu olduklarını görürsünüz, Erciyes mezununa, İnönü mezununa, Ondokuzmayıs mezununa, Atatürk mezununa ratlayamazsınız. Dumlupınar'dan, Niğde'den, Nevşehir'den bahsetmiyorum bile. Nedeni de verilen eğitimin kalitesidir.
(09-05-2010 02:27 PM)NİLÜFER demiş ki [ -> ]TOBB için katılıyorum, gerçekten çok iyi. Ama İzmir Ekonomi üniversitesi'nin pek de bir numarası yok. Ayrıca her yerde aynı veriliyora da katılmıyorum. Muhasebeyi her yerde aynı verebilirsiniz diyelim Üretim dersinde, Yöneylem dersinde aynı şeyi bekleyemezsiniz. Her yerde aynı diye de birşey zaten doğru değil. Bugün ünlü şirketlerin yöneticilerine bakarsanız Boğaziçi İşletme, Bilkent İşletme mezunu olduklarını görürsünüz, Erciyes mezununa, İnönü mezununa, Ondokuzmayıs mezununa, Atatürk mezununa ratlayamazsınız. Dumlupınar'dan, Niğde'den, Nevşehir'den bahsetmiyorum bile. Nedeni de verilen eğitimin kalitesidir.
Ama şöyle bir durumda var saymış olduğunuz üniversiteler Boğaziçi, Bilkent bunlar zaten yılların üniversitesi. Bu üniversitelerin bir mazisi, bir geçmişi var. Fakat diğer saymış olduğunuz üniversiteler kuruluş yılı itibari ile zaten yeni olan üniversiteler. Bu üniversitelerin ilerlemesi için biraz daha zamana ve yatırıma ihtiyaç var.
Tabikii görüşlerime katılmayabilirsiniz. Fakat işletme için belli bir müfredat vardır ve bu müfredat doğrultusunda ilerleme yapılır. Yani pekçok üniversitede üretim dersi olsun yöneylem dersi olsun üç aşşağı beş yukarı aynı şekilde anlatılır. London school of economicse de gitseniz aynı şekilde aynı konuların üstünden geçilir, Anadolu üniversitesinede gitseniz bu anlatılan derslerin pekçoğu aynı şekilde anlatılır. Bu durum tecrübeyle sabitlenmiştir, bana güvenebilirsiniz.

Onun dışında dediğim gibi ben bir üniversitenin staj olanaklarına, iş olanaklarına bakarım işletme bölümü için. TOBB ve İzmir Ekonomi Üniversitesi ciddi manada üniversite sanayi iş birliğini çok iyi birşekilde yürütüyor. Örneğin izmir ekonomi ilk defa istihdam garnatili eğitim sunmuştur. Bu bence çok önemli bir artırıdr bir üniversite için.
Uzun lafın kısası, işletme bölümünü düşündüğüm zaman teorik eğitimden çok, pratik eğitim önemli çünkü iş hayatına başlandığında ciddi manada teoirde öğrendiğimiz pekçok şey gerçek hayatda hiçbirşey ifade etmediğni görüyorsunuz. Yazı biraz uzun oldu, kusura bakmayın.

Evet orası doğru. Teoride öğrendiklerimiz, gerçek hayatla uyumsuzmuş ama ona bakarsanız her bölümün kendine göre bir müfredatı var.